Onlangs meldde zich een pup van 4 maanden oud op het spreekuur met een heftige benauwdheid. Het dier was ondanks de benauwdheid nog vrolijk en hield eetlust en leek niet te lijden onder de situatie.
Bij lichamelijk onderzoek waren het hart en de longen slecht hoorbaar met de stethoscoop en borrelde het ongewoon in de borstkas. De buik was duidelijk minder gevuld maar niet pijnlijk.
Bij röntgenonderzoek van de borstkas bleek de borstkas gevuld te zijn met darmen en met de milt, een ongewone anatomie.
Een spoedoperatie volgde omdat het dier erg benauwd was en verder wachten alleen maar schade zou opleveren. Het dier werd onder anesthesie gebracht en voorzichtig beademd. De buik werd ruim geopend vanaf het borstbeen en een fors defect in het linker deel van het middenrif werd zichtbaar. Via dit gat waren de milt, de alvleesklier en grote delen van de dunne darm in de borstkas gegleden. Door stuwing van die delen waren ze niet te reponeren naar de buik maar door het vergroten van het middenrifdefect lukte dat toch. Op dát moment kon de beademing voorzichtig worden opgevoerd en de longen konden ontplooien zodat de gaswisseling in de, nu vrije, longen optimaliseerde wat zichtbaar werd op de bewakingsmonitor. Het gat in het middenrif werd gesloten, lucht uit de borstkas werd afgezogen en de buikwond werd gesloten.
Een uur na de operatie liep de pup vrolijk mee naar de auto en het herstel is ongecompliceerd verlopen, mede dankzij een optimale pijnstilling en een positief ingestelde pup. Voor iedereen een prachtig resultaat!
Als oorzaak hebben wij voorzichtig een verband gelegd met een gebeurtenis enkele weken voor dit consult. Toen had de pup heftige buikpijn zonder aanwijsbare oorzaak welke succesvol werd behandeld met een pijnstiller. Bij röntgenonderzoek van de buik en borst waren destijds geen afwijkingen te zien. Mogelijk is er toen door een of ander trauma toch schade aan het middenrif ontstaan, we zullen het nooit weten.
Hebt u over dit of een ander onderwerp vragen, benader ons gerust.

Het team van Dierenkliniek de Paltrok