Blanka, een 6 maanden oude Amerikaanse Bulldog was plots erg ziek geworden. Ze braakte veel en was snel uitgedroogd geraakt. Op een röntgenfoto zagen we het volgende:


Heeft u een idee wat dit zou kunnen zijn? Linksonder van het helderwitte figuurtje is ook (vager) een gespje te zien. Het is een riem of iets dergelijks! Blanka werd meteen geopereerd en wat bleek: ze had een hele halsband opgegeten. Om de halsband uit de darm te kunnen verwijderen hebben we de band in stukjes moeten snijden. Ze had het in zijn geheel doorgeslikt. Zij knapte gelukkig goed op na de operatie.

Bij honden gebeurt het opeten van vreemde voorwerpen veel vaker dan bij katten. O.a. Labrador Retrievers, Nova Scotia Duck Toller Retrievers en Engelse Bulldoggen staan erom bekend. Verpakkingen van etenswaren, stenen, huishoudhandschoenen, tennisballen, satéprikkers, knuffels, panty’s en nog veel hebben we uit magen en darmen van honden verwijderd. Wanneer een voorwerp in de slokdarm of maag zit kan het soms d.m.v. een scopie verwijderd worden. Wanneer iets in de darm is vastgelopen moet een dier geopereerd worden.

Helaas lijken vooral honden er niets van te leren. Sommige patiënten zijn in hun leven meerdere keren geopereerd om een voorwerp uit hun maag of darm te laten verwijderen!