koe viesVorige week stond ik met een hondeneigenaar gebogen over een berg braaksel. Het braaksel was afkomstig van de gulzige hond van deze aardige eigenaar. De hond had een uur daarvoor een speeltje van één van de kinderen opgegeten. Nadat het dier eerst nog een groot blik voer had mogen leeg eten, kreeg het een injectie die een braakreflex op zou moeten wekken. En dat lukte!. Met handschoenen aan vond ik het speeltje, in 2 delen, te midden van het braaksel. De eigenaar vroeg mij vervolgens plagend of ik op dit soort momenten wel eens spijt had van mijn keus om dierenarts te worden...


Nou nee! Het is een heel afwisselend, uitdagend beroep. Maar ja, je moet soms wel een sterke maag hebben. Bijna dagelijks onderzoeken we ontlasting op parasieten. Regelmatig hebben we te maken met vieze abcessen (met pus gevulde holten) bij patiënten. En wat denkt u van huidontstekingen door bacteriën, mijten of maden? Ook gesprekken over ontlasting en braaksel horen erbij. Deze informatie helpt ons erg om erachter te komen wat een dier mankeert.


Vooral voor de studenten diergeneeskunde en paraveterinairen die niet van boerenafkomst zijn, is de studietijd hét moment om hieraan te wennen. Ik kan me een practicum herinneren met meerdere potjes urine van koeien. We moesten ruiken wat de koeien mankeerden. En de meeste mensen kennen het beeld wel van een dierenarts met zijn arm in de anus en rectum van een koe of paard. Bij paarden trouwens vaak zonder handschoenen!


Vinden dierenartsen dan niets meer vies? Jawel. Een goede hygiëne is erg belangrijk. We beschermen ons wanneer nodig met handschoenen, mondkapjes en desinfectie. Maar wist u dat een goede hygiëne thuis ook erg belangrijk is? In de bek van dieren komen gevaarlijke bacteriën en parasieteneieren voor. Laat u zich niet in het gezicht likken en laat dieren niet in uw bed slapen, dieren likken aan ál hun uitgangen. In de ontlasting van hond en kat komen parasieten voor die ook mensen kunnen infecteren. Minimaal 4x per jaar ontwormen is het advies.


Dan genieten u en wij veilig van die soms vieze huisdieren!


Justa van der Kolk, dierenarts.