Tijdens de opleiding tot dierenarts leert een aankomend dierenarts opereren. Daarbij worden vele instrumenten gebruikt; klemmetjes, pincetten, scalpelhouders, scharen etc. Voor orthopedische operaties zijn o.a. medische boren en zagen nodig. Wat tijdens de opleiding niet gelijk duidelijk is, is hoe vaak gereedschap uit de gewone gereedschapskist nodig is bij allerlei dagelijkse problemen. Er zijn nog al eens patiënten die alleen geholpen kunnen worden met een zaag, een slijpschijfje of een tang. Dat werd afgelopen week weer eens duidelijk.

Tijdens de weekenddienst belde een ongeruste eigenaresse over haar hond. Ze had de hond willen verwennen met een mergpijp, ook wel een soepbot genoemd. De hond was lekker bezig geweest om het binnenste uit het bot te krijgen, toen het bot klem kwam te zitten rondom de onderkaak. Het zat muurvast! Er zat niets anders op dan het bot voorzichtig met een zaagje te verwijderen. Dit lukte zonder schade. Mergpijpjes zal hij niet meer krijgen, de eigenaresse zal voortaan lekker grote buffelhuid-kluiven voor de hond kopen!

Woensdag zagen we een konijn met erg lange voortanden. Het dier had een lange, pluizige vacht rond de bek en daardoor was het de eigenaar niet opgevallen. Het dier had tot voor kort alles kunnen eten. Eén van de voortanden was echter al bijna 3 cm lang! Doordat de tanden scheef stonden waren ze niet goed afgesleten en zo lang geworden. Met een “Dremel” (een gereedschap met een klein slijpschijfje) hebben we de tanden ingekort. Gelukkig liet ze dit goed toe en konden we dit veilig doen.

Donderdag werd de gereedschapskist weer te voorschijn gehaald, dit keer voor een eend. Het arme dier had een metalen draad gewikkeld om een poot. Blijkbaar was hij ergens in verstrikt geraakt tijdens het zwemmen. Met een zijkniptangtang konden we de draad verwijderen. De eend had geen verwondingen en kon snel weer terug het water in.

Vrijdag kwam een hond binnen met een vishaak door de lip. Met een kniptang werd het weerhaakje afgeknipt zodat de rest van de haak zonder schade verwijderd worden

Een “klus-cursus” zou dus geen overbodige luxe zijn voor beginnende dierenartsen die thuis niet regelmatig met een zaag of tang bezig zijn!