rontgenfoto bottenellendeEen lieve hond van ruim 2 jaar kwam bij mij op het spreekuur omdat zij niet kon poepen. Persen, persen en nog eens persen en er kwam niets. Veel pijn en ellende. Bij rectaal onderzoek bleek er een keiharde brok in de endeldarm vast te zitten die niet verwijderbaar was.
Bij navraag bleek dat het dier een dag daarvoor een zgn. “Hambone” had opgegeten, met graagte. Dat is een bot van gemalen en versplinterd vlees en bot dat weer tot een botvorm is geperst en geplakt. Op de verpakking staat dat het bot onder toezicht moet worden genuttigd en vers drinkwater aanwezig moet zijn. Bij röntgenonderzoek bleek de endeldarm en de dikke darm over 30 cm vol te zitten met deze substantie en ook in de darm was het keihard geworden. Onder narcose proberen te verwijderen, laxeren via de endeldarm en via de mond, infusen, pijnstilling etc……..niets mocht baten. Uiteindelijk is besloten via een buikoperatie de darm te gaan leeghalen omdat het stuk te lang en te groot was om via endoscopie via de anus te verwijderen.

Tijdens de operatie werd een zeer gezwollen en rode dikke darm tot in het bekken aangetroffen die al fors beschadigd was. Via een opening in de darm is de afwijkende inhoud voorzichtig verwijderd en de beschadigde darm en buik weer gesloten. Het afwijkende darmdeel kon niet verwijderd worden om verschillende redenen. Helaas is het dier diezelfde nacht gestorven na 2 ellendige dagen.

Moraal van dit droevige verhaal is dus zéér voorzichtig te zijn met dit soort botten en alternatieven te overwegen . Op het internet worden meerdere van dit soort gebeurtenissen beschreven met slechte afloop.


Marinus van der Wijden, dierenarts.