“We zijn toch op de wereld om mekaar, om mekaar, te helleppen nietwaar?”, zo begon een liedje uit het verleden uit een lieve TV serie.


In deze tijd van Brexit, aanslagen, geweld op straat en weinig chique politiek debat zouden we dit wel eens kunnen vergeten. Tóch helpen we elkaar méér dan we beseffen. In de meeste winkels is het een uitdaging de klant goed te helpen. U zult zeggen: natuurlijk!, er moet geld binnenkomen. In mijn beleving is dit een misverstand. Het is mooi om iemand te helpen met als resultaat een tevreden klant en een stukje voldoening en inkomen voor de verkopende partij. Het is niet alleen maar uitwisselen van goederen, de beleving bij de hulpverlener wordt nog wel eens vergeten. Het is niet alleen werk maar ook persoonlijke gedrevenheid.


Zo helpen wij in onze kliniek dieren in preventie en behandeling. Dieren zijn direct aan hun eigenaar verbonden en wij helpen dus indirect de mensen achter het dier. Nét als mensen in de gezondheidszorg die zeker niet de makkelijkste weg hebben gekozen om deelgenoot te worden van lastige problemen van patiënten. Deze mensen willen écht allemaal helpen. Laten we zo ook met elkaar omgaan in het vertrouwen dat iedereen het beste met elkaar voor heeft. Vertrouwen is iets wat in dit tijdperk onder druk staat en waar veel behoefte aan is. Angst en agressie lijken te regeren. De enige weg terug is in vertrouwen met elkaar te leven en hulp te accepteren.

Marinus van der Wijden
Dierenarts voor gezelschapsdieren

hand en poot helpen de paltrok hond