haard paltrok langwerpig sint comprWij hebben in de wachtkamer een gezellige haard staan waar kinderen hun schoen kunnen zetten en de vooraf opgehaalde en ingekleurde kleurplaat in kunnen doen. Wij kiezen de mooiste platen uit en je kunt een leuke prijs winnen én de Sint doet in elke schoen vást iets lekkers!
Het is tijd voor lekkers de komende 6 weken. Zó staat er een schoen met hooi en worteltjes bij de kachel en een paar uur later zit er een chocoladeletter in.
Máár wee O wee! als uw hond de chocoladeletter eerder vindt en opeet dan de schoenzetter. Ooit heeft u wat gehoord dat chocolade giftig is voor uw hond, ook de chocoladekerstklok! Voorkomen is belangrijker dan genezen en vraag de Sint álsjeblieft iets anders in de schoen te doen.

Chocolade is giftig voor uw hond door de stof theobromine, deze stapelt na élke opname in het lichaam. De gevolgen kunnen variëren van braken tot ernstige neurologische verschijnselen als epilepsie (in uitzonderingsgevallen). Pure chocolade is ongeveer 3 x giftiger dan melkchocolade! Ook is er een fors individueel verschil in gevoeligheid, mede door rasverschillen. Hieronder is aangegeven waar u bij benadering rekening mee moet houden (50 gram pure chocolade kan bij een “Boomertje” dus ernstige verschijnselen geven en een reep puur van 250 gram bij een hond van 25 kilo!!).

 

 

Gewicht hond

Melkchocolade

Pure chocolade

Melkchocolade

Pure chocolade

 

               Milde verschijnselen

             Ernstige verschijnselen

5 kg

50 gram

16 gram

150 gram

50 gram

10 kg

100 gram

32 gram

300 gram

100 gram

15 kg

150 gram

48 gram

450 gram

150 gram

20 kg

200 gram

64 gram

600 gram

200 gram

25 kg

250 gram

80 gram

750 gram

250 gram

30 kg

300 gram

96 gram

900 gram

300 gram

 

Chocolade is giftig voor uw hond, evenals onder andere de kerstroos. Voor de kat staan lelies bovenaan de lijst in giftigheid. Lelies zijn zó giftig voor uw kat dat zij er snel aan kunnen sterven.
Wilt u meer lezen? bezoek dan www.licg.nl en kijk bij vergiftigingen.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN.!


Na dit enge verhaal wensen wij u tóch een fijne decembermaand!


Het team van Dierenkliniek de Paltrok.