Tijdens ons dagelijks telefonisch spreekuur meldde een diereigenaar haar bezorgdheid over haar 7 jaar oude kat Jopie. Het dier was al 2 dagen zeer lusteloos, wilde niet eten en begon sinds de ochtend zeer heftig onophoudelijk te braken. Het advies was het dier zo spoedig mogelijk op het spreekuur aan te bieden. Heftig onophoudelijk braken is een symptoom dat zeer serieus genomen moet worden.

Een half uur later lag Jopie bij ons op de onderzoekstafel en was eigenlijk te slap om te kunnen staan. Het dier was uitgedroogd en had forse koorts, 40.2 graden Celsius. De buik was erg pijnlijk bij doorvoelen en het dier reageerde direct met fors braken. Er leek ook vrij vocht in de buikholte aanwezig, dat hoort daar niet! In de buikwand bleken tussen de vacht enkele kleine wondjes aanwezig. Allemaal verschijnselen die een forse buikvliesontsteking doen vermoeden!

In overleg met de eigenaar werd eerst een corrigerend vochtinfuus aangelegd en röntgenfoto’s van de buik gemaakt. Op de röntgenfoto’s bleek dat er twee kogeltjes uit een luchtbuks in de buik aanwezig waren met inderdaad aanwijzingen voor vrij vocht. Aangezien de blaas intact was, ontstond de verdenking dat er schade aan de darmen was opgetreden.
Het dier is met spoed geopereerd in onze kliniek en onze vrees bleek waarheid. De dunne darm was op 2 plaatsen ernstig beschadigd maar gelukkig was er aan andere organen geen schade. De 2 beschadigde darmdelen werden evenals de kogels verwijderd en de darm werd op 2 plaatsen weer aan elkaar gehecht met overhechting van wat buikvlies, een natuurlijk wondverband. Het dier werd behandeld met geschikte pijnstilling en antibiotica. Daarnaast werd een voedingssonde door de halshuid via de slokdarm aangelegd zodat energietoevoer gegarandeerd was.
Het dier is nog enkele dagen in onze kliniek gebleven en is weer geheel hersteld. Vaak lijkt het er echt op dat een kat 7 levens heeft!

M.W. van der Wijden en J. van der Kolk

Dierenartsen voor gezelschapsdieren
Dierenkliniek de Paltrok Goverwelle
www.paltrok.nl