Als uw dier een bultje heeft dat u niet thuis kunt brengen kunt u daar op verschillende manieren mee omgaan.
Vaak wordt door eigenaren met de beste bedoelingen gekozen af te wachten of "het gaat groeien".
In veel gevallen zijn bultjes onschuldig en in veel gevallen ook niet.
Het verschil is vaak aan de buitenkant niet te zien en dat is voor voor een eigenaar nog moeilijker dan voor een dierenarts. Een bultje kan snel groeien, vast zitten, met vocht gevuld zijn en ga zo maar door, een groot scala aan belangrijke verschillen
Het voordeel om snel te weten uit welk weefsel een bultje bestaat ligt voor de hand. Vroege diagnostiek stelt ons in staat zonodig in een vroeg en klein stadium in te kunnen grijpen met chirurgie. De wond zal kleiner zijn en de kans op eventuele uitzaaiingen kleiner.
Die vroege diagnostiek bestaat over het algemeen uit een zogenaamd "dunne naald zuigbiopt" dat gewoon tijdens het spreekuur op tafel kan gebeuren zonder narcose. De uitslag is over het algemeen binnen 2 dagen bekend en het plan kan gemaakt worden. Vaak een geruststellende uitslag en zoniet wél een betere kans op herstel door snel ingrijpen.
In sommige, onduidelijke, gevallen kan nog een weefsel biopt worden genomen waarbij het weefselverband door de patholoog wordt bekeken, met meer voorspellende waarde.

Een rare bult?........................wees er vroeg bij!