Speciale actie(s) tijdens de Maand van de Gebitsverzorging

Wij bieden u als diereigenaar van een hond, kat maar ook zeker van een konijn of een cavia een gratis controle van het gebit aan door een dierenarts. Tevens zal er een poetsinstructie plaatsvinden, waarna de gebruikte tandenborstel mee naar huis kan als oefencadeautje! Zo nodig zullen wij u bij geconstateerde afwijkingen een plan van aanpak voorstellen, inclusief kostenraming . Op kostenramingen die in de maand februari zijn uitgebracht bieden wij u een korting van 15% aan als de behandeling wordt uitgevoerd in de maand februari. Wij verzoeken u voor de gratis diensten bij voorkeur gebruik te maken van onze inloopspreekuren (9.00 tot 9.30 uur of van 14.00-15.00 uur). Als het niet mocht lukken op deze tijden te komen kunt u telefonisch (0182-511215) een afspraak maken.
Gebitsbehandelingen worden uitgevoerd door een deskundige dierenarts met professionele apparatuur. Lees meer hierover hieronder:

De zorg voor het gebit is van groot belang. Een vleeseter in het wild is zeer afhankelijk van een sterk gebit om te kunnen overleven. In de beschermde omgeving waarin onze huisdieren zich bevinden zal een gebitsprobleem zelden levensbedreigend zijn. Toch kan een huisdier veel hinder ondervinden van een vies en ontstoken gebit. Naast de pijn in de bek, loopt het dier risico op het verspreiden van de ontstekingen naar de rest van het lichaam. Er kunnen ontstekingen ontstaan in bijvoorbeeld de nieren en het hart.

Oorzaak van gebitsproblemen

De ''kant en klare'' voeding van het moderne huisdier (brokjes, blikvoeding) nodigt niet uit het gebit stevig te belasten. De mechanische reiniging van de tanden en kiezen door het scheuren van vlees en huid van de prooi, zoals in het wild, blijft hierdoor achterwege.

Paradontale aandoeningen (aandoeningen van het weefsel rond de tanden en kiezen) komen vaak voor bij de kat. Deze kunnen variëren van meer of minder ernstige ontstekingen van het tandvlees tot ernstig tandbederf.
De oorzaak van de paradontale aandoeningen ligt over het algemeen in de groei van bacteriën in de groeve tussen de tand en het tandvlees. Hierdoor ontstaat naast een ontsteking van het tandvlees ook tandplaque en tandsteen. Dit veroorzaakt over het algemeen een slechte adem en bezorgt het dier pijn. Tevens verliest de tand of kies zijn steun, waardoor het gemakkelijk los komt en dan verloren gaat.

Pijnlijke gebitsbeschadigingen bij katten

Bij katten blijven gebitsproblemen vaker onopgemerkt dan bij honden, terwijl bij katten een erg pijnlijke aandoening van het gebit voorkomt! Veel katten hebben last van beschadigingen van hoektanden en kiezen. Dit noemen we "tand resorptie", "tandhalslaesie" of "Feline Odontoclastische Resorptieve Laesies". Allemaal namen voor een ziekte waarbij de eigen tandoplossende cellen het glazuur en tandweefsel oplossen. Hierdoor vallen er gaten in de kronen en wortels. (Dit is wat anders dan cariës, dat we kennen bij mensen en een enkele keer bij honden.) Eerst groeit het tandvlees over deze beschadigingen heen. Het proces gaat echter verder en uiteindelijk breekt zo'n hoektand of kies af. Het is een erg pijnlijk proces. Tanden en kiezen die beschadigd zijn verwijderen we daarom onder narcose.

Gebitsbehandeling kat  2 dierenkliniek de paltrok

"Tandresorptie" komt vaker voor bij katten met ontstekingen van het mondslijmvlies en tandvlees. Het bestrijden van tandplaque en tandsteen vermindert daarom de kans op tandresorptie.

Gebitsbehandeling

Gebitsbehandelingen vinden bij katten onder narcose plaats. Wanneer een kat onder narcose is wordt hij of zij warm gehouden en krijgt zuurstof en slaapgas (isofluraan) toegediend via een buisje in de luchtpijp. De narcose wordt bewaakt met een capnograaf. Het gebit reinigen wij met behulp van ultrasone apparatuur. Met behulp van dentale röntgenapparatuur wordt gecontroleerd of er beschadigingen van kiezen, tanden en/of wortels aanwezig zijn. Beschadigde kiezen en tanden verwijderen wij door middel van de "flaptechniek". Het tandvlees wordt hierbij geopend en als een "flapje" opzij gelegd. We boren wat bot weg aan de zijkant van de wortels. Op deze manier zijn de vaak lange wortels veiliger te verwijderen. Het tandvlees wordt hierna gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Katten kunnen overigens prima leven en kauwen zonder kiezen!

Het voorkomen van gebitsproblemen

gebitsbehandeling kat opname dierenkliniek de paltrok 3gebitsbehandeling kat opname dierenkliniek de paltrok 4gebitsbehandeling kat opname dierenkliniek de paltrok 5

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagelijks tandenpoetsen
Dagelijks tandenpoetsen is een steeds vaker toegepaste vorm van gebitsonderhoud bij de kat. Het blijkt de meest effectieve methode te zijn. Het is aan te raden bij reeds aanwezig tandsteen en tandplaque dit eerst te laten verwijderen d.m.v. een gebitsreiniging onder narcose. 
In het begin poetsen met bijvoorbeeld leverpastei kan het dier laten wennen aan het dagelijkse ritueel. Daarna kan worden overgegaan op poetsen met een speciale, smakelijke tandpasta voor hond en kat. Tandpasta bedoeld voor de mens bevat teveel schuurmiddel, fluoride en is te scherp van smaak.
Bij het poetsen is het van belang vooral de buitenste tand- en kiesdelen en tandvlees dagelijks gedurende enkele minuten te poetsen. In onze kliniek zijn speciale katten-tandenborstels verkrijgbaar waarmee u goed bij alle kiezen kunt komen. Aanwennen van dit poetsritueel in de vroege jeugd zal de acceptatie vergroten.

Dieet en een vloeistof of klevende pasta tegen tandplak
Preventief kan ervoor worden gekozen de voeding te laten bestaan uit droge brokken vanaf jonge leeftijd. Droge brokken kunnen een schurend effect op de tanden en kiezen hebben, waardoor aangroei van tandsteen beperkt wordt. Dit effect verschilt echter van dier tot dier en van merk tot merk. Heeft uw dier aanleg voor het ontwikkelen van tandsteen dan kunt u hem ook speciale "anti-tandsteenbrokken" voeren. Dit zijn brokken die groter en grover zijn dan andere brokken. Naast een droge brok raden we aan katten ook dagelijks natte voeding te geven i.v.m. de vochtopname.

Tegenwoordig is een smakelijke vloeistof, dat tandplaque tegenwerkt, beschikbaar wat door het drinkwater gegeven kan worden. Tevens is bij ons een klevende, ontsmettende tandpasta verkrijgbaar dat in de bek van hond of kat kan worden aangebracht, het liefst na het poetsen. Deze pasta gaat ook tandplaque tegen en kan het beste op de overgang van tandvlees en kiezen gesmeerd worden. Bij dieren die dat niet toelaten kan het in de bek aangebracht worden. Dan wordt de pasta door de tong verdeeld in de bek.

Heeft uw kat vieze tanden, of een vieze geur uit de bek? Wordt er door uw kat minder goed of erg voorzichtig gegeten, of ziet u uw dier meer kwijlen? Wij adviseren u dan een afspraak voor een gebitsinspectie en een advies op maat te maken. Ook voor het gebit geldt, dat vroegtijdig ingrijpen ernstige problemen voorkomt.

 

Rontgenapparaat dierenkliniek de Paltrok

Röntgenapparaat voor het maken van foto's van het gebit Onze "Dentale Unit": Tandarts-apparatuur voor gebitsbehandelingen