gecomprimeerd vuurwerk angst huisdier hond kat dierenkliniek de paltrokHet nieuwe jaar komt er weer aan, dus ook de feestdagen met het vuurwerk tijdens oud & nieuw. Het is meestal een leuke periode voor het gezin, maar vinden onze huisdieren dit ook zo gezellig?
Wat kunt u voor uw (vaak angstige) huisdier doen?

Gedrag van huisdieren als reactie op vuurwerk

Voor veel dieren is het einde van het jaar een stressvolle periode. De angst voor harde geluiden heeft direct te maken met de overlevingsdrang. Het gehoor van onze viervoetige huisgenoot is veel beter dan dat van ons. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Maar niet alleen de knallen zorgen voor veel stress bij uw huisdier, maar zeker ook de drukte rondom de feestdagen.

Veel honden worden onrustig, trillen en gaan rondjes lopen, blaffen en/of piepen en proberen weg te komen. Bij katten en konijn zie je vaker dat ze trillen en zich proberen te verstoppen. Sommige dieren doen zelfs hun behoefte in huis, omdat ze te bang zijn om naar buiten te gaan.

Als deze stress voor vuurwerk niet wordt behandeld kan het elk jaar erger worden. Het dier kan ook angst gaan ontwikkelen voor harde geluiden in het dagelijks leven, waardoor het continu stress heeft en hierdoor erg ongelukkig is.

Wat kunt u doen?

Mogelijk kunt u een oplossing verzinnen waardoor uw huisdier niet aan vuurwerk wordt bloot gesteld. Er zijn vakantieparken die vanwege de rust aantrekkelijk zijn om met uw dier oudjaarsavond door te brengen. Ook zijn er pensions die op deze dag dieren kunnen opnemen.

Trainen
Dierenkliniek de Paltrok Tinley vuurwerk CD

Medicatie rond de jaarwisseling is een optie, maar uw huisdier is er meer bij gebaat dat u hem/haar leert af  te komen van de angst. Het gebruik van een geluids-cd of een website met vuurwerkgeluiden voor het hertrainen van angst voor geluiden is  wetenschappelijk aangetoond als zinvol hulpmiddel. Het is bij trainen wel belangrijk dat u op tijd begint,  weken of zelf maanden voor de jaarwisseling.

 Vuurwerktraining bestaat er meestal uit dat vuurwerkgeluiden gecombineerd worden met iets leuks of iets  lekkers. De vuurwerkgeluiden worden in het begin van de  training heel zacht gezet, zodat het dier er niet van schrikt. Ondertussen speelt u met het dier of leidt u hem  af met iets lekkers.
 Naarmate de training vordert, wordt het geluidsniveau opgevoerd. Het is noodzakelijk onder het  geluidsniveau waarbij het dier angst gaat vertonen te blijven.

Feromonen

Feromonen zijn signaalmoleculen en worden door leden van dezelfde diersoort gebruikt om te communiceren.De feromonen worden door een eigen apart zintuig, het zogenoemde "Vomeronasaal Orgaan" (VNO), in de neus waargenomen. Het VNO stuurt direct een signaal naar de hersenen door. Feromonen zijn onzichtbaar, vrijwel geurloos, en werken onbewust op mens en dier. Door gebruik te maken van feromonen kunnen gedragsproblemen bij dieren worden behandeld.

feliway kat dierenkliniek de paltrok stressFeliway®verdamper bij de kat
Wanneer een kat zich prettig voelt wrijft hij met zijn kop langs meubels of hoeken en laat hierbij een gezichtsferomoon achter. Deze plekken/objecten worden door katten als veilig of geruststellend ervaren.
Feliway® is een kopie van dit gezichtsferomoon van de kat. Door Feliway® als verdamper te gebruiken tijdens de jaarwisseling helpt u de kat zich prettiger en veiliger te voelen in de eigen omgeving.

Calm® dieet van Royal Canin

Dit is een volledige voeding, voor hond en kat, dat bepaalde voedingsstoffen (o.a. melkeiwit) die een rustgevende werking en een positief effect op de gemoedstoestand hebben. Het beste is om minimaal 3 weken voor de jaarwisseling te beginnen met dit voer en door te gaan tot na oud en nieuw.

Zylkène®

Zylkène kan uw hond of kat helpen om te gaan met veranderingen of met ongemakkelijke leefsituaties, zoals vuurwerkangst tijdens oud en nieuw. Het is een voedingssupplement dat alpha-casozepine bevat, dat zorgt voor een ontspannen gevoel, zonder dat het dier suf wordt.
Het kan ondersteuning bieden tijdens de training of op de avond zelf.
Bij voorkeur wordt er begin december opgestart en het mag door de voeding gegeven worden.

Thundershirt® of TOPshirt®

Thundershirt en TOPshirt zijn een hulpmiddel bij o.a. vuurwerkangst bij hond en kat. Het werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam, waardoor het dier rustig wordt. Het werkt volgens hetzelfde principe als inbakeren bij baby's. Dieren moeten vaak wel even wennen aan het shirt.

Medicatie

medicijnen kalmering vuurwerk hond dierenkliniek de paltrokClomicalm
Bij een al angstig dier zou bij trainingen een eventuele ondersteuning van Clomicalm® kunnen helpen, aangezien de werkzaamheid hiervan bij angst wetenschappelijk is aangetoond. Dit
is echter alleen zinvol als u op tijd hiermee begint, want de effecten van Clomicalm® zijn pas na ongeveer 4 tot 6 weken te verwachten.

(Acepromazine (Vetranquil of Tranqoral))
In het verleden werd er vaker Acepromazine ingezet bij vuurwerkangst bij honden en katten, maar van dit middel is gebleken dat het uitsluitend verdovend werkt en het dier juist gevoeliger maakt voor geluid. Het dier hoort dus veel méér en hardere (vuurwerk) geluiden, maar kan niet wegrennen of verstoppen omdat "zijn poten het niet meer doen".
Dit is dus NIET een geschikt middel om in te zetten tijdens oud en nieuw!

(Diazepam)
Ook van diazepam is gebleken dat het meer een sufmaker is dan een angstremmer, dus minder geschikt om in te zetten.

Alprazolam
Bij voorkeur wordt het middel Alprazolam ingezet rond de jaarwisseling. Dit is een middel dat zowel angstremmend als rustgevend werkt en mag al een dag voor de jaarwisseling gestart worden.
Elk dier reageert anders op dit middel, dus het is handig om op 30 december vast uit te proberen hoe uw dier er op reageert.

De aanloop naar de jaarwisseling voor hond en kat

• Maak verschillende verstopplekken in de ruimte waar uw dier het liefst verblijft. het liefst op een plek waar het geluid het minst goed te horen is, niet bij een deur of raam.

• Bedek de verstopplek met een deken om geluiden te dempen.

• Geef iets lekkers in de verstopplek zodat het een fijne, veilige plek wordt. Het liefst iets waar uw hond lang mee bezig is. Bijvoorbeeld een gevulde Kong. Kauwen werkt stress verlagend.

• Heeft u meerdere dieren? Zorg ervoor dat elk dier een goede verstopplek heeft.

• Zorg bij katten voor voldoende kattenbakken, helemaal bij buitenkatten. 1 bak meer dan dat er katten zijn! Vul voor een buitenkat, die niet graag binnen op de bak gaat, de bak eens met grond uit de tuin.

• Laat uw hond(en) op oudejaarsdag op een vroeg tijdstip goed uit aan de lijn. Doe dit op een rustige plek, waar geen vuurwerk afgestoken wordt. Zorg dat hij lekker moe wordt.

• Sluit alle ramen, deuren en kattenluikjes (bij voorkeur een dag van tevoren).

• Doe de gordijnen dicht, het licht aan en de radio of cd-speler aan (let op! Gebruik een radio/tv zender zonder vuurwerk om 0.00 uur)

• U mag uw dier gerust stellen door hem of haar bij u te nemen, te aaien en rustig toe te spreken. Denk aan een massage. Uw hond zoekt steun, die mag u ook geven. Het is niet verstandig om onrustig, druk en bang te reageren. Het is ook niet verstandig om de hond te betuttelen. Doe iets waar u zelf ook rustig van wordt, zodat u de rust op uw hond overbrengt.  Een voerpuzzel is ook een goede manier om met uw hond bezig te zijn tijdens Oud en Nieuw. 

• Straf uw dier niet omdat hij bang is! Dit zorgt ervoor dat het dier zich nog minder prettig voelt.
• U kunt natuurlijk ook nog altijd kiezen voor een vuurwerkloze vakantie met uw huisdier(en), op een vakantiepark waar geen vuurwerk afgestoken mag worden.


Dieren die buiten leven, denk hierbij aan konijnen of vogels.


Zet bij voorkeur het hok tijdelijk in een schuur of garage. Is dit niet mogelijk, zorg er dan in ieder geval voor dat het hok goed afgesloten is en/of bedekt met een (brandwerende!) deken, denk hierbij wel aan voldoende zuurstof toevoer!
Geef ook deze dieren afleiding door iets lekker te geven.
Maak voor de konijnen een lekkere voerbal waar ze even mee bezig zijn en zorg voor voldoende plekjes om lekker weg te kruipen, ook voor vogels kun je verspreid door het hok lekkers hangen.

 

Hebt u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen, bel op nummer 0182-511215 of loop gerust even binnen op werkdagen tussen 9.00 en 19.30 uur.
Het team van Dierenkliniek de Paltrok