Bewegen

cavia in hok dierenkliniek de paltrok gecomprBewegen is van nature dé manier om voedsel te verzamelen van mens tot walvis. Toen wij als oermensen nog met een speer achter de prooi aanjoegen hadden we meer kans op eten als het lichaam goed getraind was, hetzelfde geldt voor onze huisdieren. In de moderne tijd hoeft bijna niemand in de westerse maatschappij meer moeite te doen om aan eten te komen, de supermarkt is om de hoek met de auto te bereiken. De bak van de hond, kat, cavia en het konijn is altijd vol. De sportscholen schieten als paddenstoelen uit de grond om het gebrek aan beweging te compenseren. Overgewicht ligt voor mens en dier op de loer, de oplossing ligt voor de hand......bewegen! Bewegen verhoogt het levensgeluk van mens en dier.

Uw knaagdier in beweging

Knaagdieren kunnen vrij rondlopen mits dat veilig voor hen is. Zorg ervoor dat er geen snoeren zijn waar ze aan kunnen knagen en dat ze veilig zijn voor honden en katten in de buurt.

De meeste hokken verkrijgbaar in de winkel zijn saai en klein. Met een beetje fantasie (Google eens met afbeeldingen) en wat extra inzet kunt u een hok maken met verdiepingen, tunnels, trapjes etc. Door het water en voer op meer plaatsen te zetten zullen de dieren gaan zoeken en beweging krijgen. Een buitenhok met extra ruimte en gangen, mits het dier hier geleidelijk aan gewend is, is een geweldige oplossing. Er zijn parcours kant-en-klaar te verkrijgen met trapjes, rolletjes etc. Voor de doe het zelver een geweldige uitdaging. Gebruik uw vakantie eens om een leuk hok voor uw dier te maken.

Knaagdieren houden erg van spelen. Tunnels, (voer)ballen en intelligentiespelletjes: Er is genoeg te koop en zelf te maken.


Overgewicht

Cavia's die teveel biks / brokken krijgen worden te dik. En een te dikke cavia gaat minder bewegen. Het is daarom erg belangrijk om uw cavia een afgepaste hoeveelheid biks / brokken te geven. Vaak is 30 gram per kilogram lichaamsgewicht al voldoende. Vers hooi moet wel altijd in het hok liggen! Zie het artikel "voeding" op onze website.

Wij zien ook regelmatig te dikke knaagdieren als ratten, muizen en hamsters. Geef niet meer voer dan op de verpakking staat aangegeven. En wanneer u uw dier toch dikker ziet worden: geef minder!