Redenen van castratie rammelaar en voedster

2 konijnen dierenkliniek de paltrokKonijnen zijn vruchtbaar vanaf 3, 4 of 5 maanden leeftijd. De kleinere rassen doorgaans eerder dan grotere rassen. Rammen en voedsters kunnen daarom het beste vanaf 3 maanden leeftijd apart gehuisvest worden. Wanneer het de bedoeling is om de dieren op een later tijdstip (na de castratie) weer bij elkaar te plaatsen, is het belangrijk dat de dieren elkaar kunnen blijven zien. Zet de kooien dicht bij elkaar en laat de dieren elke paar dagen wisselen van kooi. Op deze manier is de kans groter dat ze elkaar later weer zullen accepteren. Konijnen zijn echte groepsdieren, dus het is van groot belang dat ze bij elkaar gehuisvest kunnen worden. Pas op: een rammelaar kan nog tot 6 weken na de castratie vruchtbaar zijn!

Naast het voorkomen van nageslacht zijn er ook andere redenen om konijnen te castreren. Zo kunnen rammen urine gaan sproeien, agressief worden en territoriumdrift krijgen. Voedsters hebben een grote kans op het ontwikkelen van kwaadaardige baarmoedertumoren. Boven de leeftijd van 4 jaar krijgt meer dan 50% van de voedsters baarmoedertumoren! Om deze problemen te voorkomen raden wij aan rammen op 4-5 maanden te castreren en voedsters op 5-6 maanden.

We spreken bij voedsters over een castratie aangezien de voortplantingsorganen worden verwijderd. De term steriliseren wordt alleen gebruikt wanneer de eileiders worden afgebonden, een ingreep die bij konijnen niet wordt uitgevoerd. 

Operatie

konijn intubatie narcose v gel dierenkliniek de paltrok goudaOp de dag van de ingreep / operatie worden konijnen meestal ’s ochtends bij ons gebracht en krijgen dan in de opname een pijnstillende injectie. Vanaf dit moment krijgen de konijnen geen voer, want het is beter als een konijn een uurtje voor de narcose geen eten krijgt. Op deze manier is hun bek leeg en kunnen ze zich niet verslikken. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld honden en katten. Honden en katten moeten ongeveer 12 uur nuchter zijn, omdat deze dieren anders tijdens een narcose kunnen braken. Konijnen kunnen echter niet braken, dus hier hoeven we niet bang voor te zijn. Ze krijgen wel water in de opname.

Konijnen worden bij ons m.b.v. een injectie (medetomidine en ketamine) onder narcose gebracht. Vervolgens wordt bij de voedster de buik kaal geschoren. Hierna wordt het dier op een warmtekruik op de operatietafel gelegd. M.b.v. een "V-gel" (een buisje dat in de keel met de opening op het strottehoofd wordt ingebracht) krijgt het dier zuurstof en isofluraan (narcosegas) toegediend. Het operatiegebied wordt gewassen en gedesinfecteerd. Bij de ram worden onder narcose de testikels en het scrotum locaal verdoofd. Deze locale verdoving werkt ongeveer 8 uur door. D.m.v. 2 kleine sneetjes in het scrotum worden de testikels verwijderd. Dit is een kleine ingreep. Bij de voedster vindt een buikoperatie plaats. De baarmoeder en eierstokken worden verwijderd en de buik dichtgehecht.

In de opname komen de dieren bij onder een warmtelamp. Ze krijgen een injectie om weer wakker te worden (atipamezole). Hierna mogen ze meteen weer eten. Het is belangrijk dat konijnen zo snel mogelijk weer gaan eten, in ieder geval binnen 12 uur. U kunt het dier de eerste dag ook dwangvoeren om het herstel te bevorderen. Wij hebben dwangvoer geschikt voor konijnen en knaagdieren op voorraad. U krijgt vloeibare pijnstilling voor uw konijn mee naar huis.

V gel tube konijn narcose dierenkliniek de paltrok gouda